Gyeptermesztés

Általunk választott termelési területünk Szatmár megyében a nemzeti út mellett van. Nagyon jol öntözhető, homokos, gyorsan melegedő terület amely könnyen megközelíthető a szállító járművekkel. A terület Acas és Beltiug között az E81 út mellett helyezkedik.

A vetéshez magas biologiai minőséggel rendelkező Eurogreen fűmagot használunk, melyet a sima, megfelelően előkészített, kavics és gyom mentes területen elvetünk. A vetéstől számított 12-15 hónapon belül kifejlődik az egybefüggő, ellenálló és kiváló minőségü gyepszőnyeg.

A gyepszőnyeg ápolását egy speciális program alapján végezzük végig a vegetációs időszakban, a program tartalmazza a nyírást, termékenyítést, öntözést, növény-egészségügyi ellátást és más különleges műveleteket.

A gyepszőnyeg csíkozását speciális gépek végzik. Ezek 40/250 cm (1 m2) csíkokat vágnak 2-3 cm mélyen amiket feltekerünk és europaletteken tároljuk a szállításig.

Élő anyag!

A gyepszőnyeg élő termék, ezért könnyen romlandó is. Feltekerve melegben a maghőmérséklete gyorsan emelkedve elérheti a kritikus értéket, ami a termék pusztulásához vezethet. Ennek elkerülése érdekében a frissen vágott termék minden esetben 12-36 órán belül kerüljön beépítésre. A kimaradó tekercseket terítsük ki és locsoljuk meg, így hosszú ideig eltarthatóak maradnak.

A beépítés

A talaj-előkészítésnek a szokásos füvesítésre előkészített sima, aprómorzsás tömörödött magágynak kell lennie. Az összegyökeresedés elősegítésének érdekében használjunk Eurogreen-Starter trágyát. Gyepszőnyeg fektetés során ügyeljünk a gondos és szoros összeillesztésre. A folytonossági hiányokat pótoljuk, a széleken túlfutó részeket éles kés segítségével igazítsuk a kívánt kontúrokhoz.

A fektetés után fontos az egyenletes 15 l/m2 körüli öntözés. A víz elősegíti a gyepszőnyeg és talaj megfelelő kontaktusát. Az első két hétben a gyors legyökeresedés érdekében napi öntözést alkalmazzunk. Fektetés után egy héttel ellenőrizzük a gyökérfejlődést. Meg fogunk lepődni, mennyi új gyökér képződött.

Az első nyírás a fektetés után 6-8 nappal (rézsűn 12-14 nappal) esedékes.

[a lap tetejére]